Våre produkter

Bedre miljøvalg - våre mer bærekraftige produkter

Bedre miljøvalg - våre mer bærekraftige produkter

Hvilket materiale er mest miljøvennlig? Hvilken sertifisering er den beste? Hva er egentlig bærekraftig mote?


Dessverre er disse spørsmålene veldig komplekse, og det finnes ingen enkle svar. Hvilke materialer som er best eller dårligst, er for eksempel veldig vanskelig å fastslå da ulike materialer påvirker miljøet på ulike måter. For å dyrke bomull kreves store mengder vann og sprøytemidler, mens polyester, som er en syntetisk fiber, utvinnes fra olje. Andre materialer kan kreve store mengder kjemikalier i fremstillingen, og plagg med blandede materialer kan få utrolig fine egenskaper, men gjør fibergjenvinning betydelig vanskeligere.

Enkelte materialer er likevel bedre enn andre, men det er alltid viktig å stille disse i forhold til produktets funksjon. En ytterjakke av økologisk bomull i et regnfull Norge vil verken være praktisk eller holde seg fin i lengden, og blir dermed et ganske lite bærekraftig valg.


Samlebetegnelsen for våre mer bærekraftige produkter er Bedre miljøvalg. Denne merkingen bruker vi her på vår hjemmeside og i våre kataloger for at du som kunde enklere skal kunne finne disse produktene. For øyeblikket finnes det ingen felles standard eller syn i tekstilbransjen på hvilke produkter som kan merkes eller klassifiseres som "bærekraftige". I dag er det opp til hver enkelt bedrift å bestemme.

Nedenfor har vi spesifisert hvilke materialer og sertifiseringer vi har valgt å klassifisere som Bedre miljøvalg for å være så transparente som mulig. Vi merker også plaggene våre med en unik etikett for hvert materiale/sertifisering. Det har vært viktig for oss ikke å likestille alle produktene som inngår i vårt Bedre miljøvalg-sortiment, ettersom de kan være forskjellige og gode på ulike måter.


De produktene vi har valgt å klassifisere som Bedre miljøvalg er enten:

• produkter som er sertifisert i henhold til noen av de miljømerkingene vi har valgt å arbeide med - i dag GOTS og Svanemerket, som er Nordens offisielle miljømerke. Les mer om disse lenger ned på siden.

eller

• produkter der minst 50 % av materialet består av mer holdbare fibre. Du kan også lese mer om dette lengre ned på siden.



Miljømerkinger som vi arbeider med på Cellbes

En tredjepartssertifisering innebærer at en helt uavhengig part fastsetter at spesielle krav som kan berøre blant annet produkt, prosesser, opprinnelsesmateriale og/eller arbeidsvilkår oppfylles. Kravene er utviklet av eksperter på området, og vurderingen skjer generelt av akkrediterte inspeksjonsselskaper, noe som gjør denne sertifiseringstypen til den mest pålitelige og transparente.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Et produkt merket med GOTS oppfyller kravene til hele produksjonskjeden - fra fiber til ferdig produkt, altså dyrking, spinning, veving eller strikking, bleking, innfarging og etterbehandling. Et produkt merket med GOTS er sertifisert gjennom hele produksjonskjeden. For at et produkt skal bli sertifisert, må dyrking og samtlige produksjonsprosesser oppfylle høye krav til miljø, kjemikalier, vannforbruk og sosialt ansvar. Minst 70 % av produktene må bestå av økologiske naturfibre, og det stilles høye krav til hva disse fibrene kan blandes med. De sertifiserte produktene kan spores helt til gården der fiberen er dyrket, og GOTS-sertifiseringen anses av mange å være den beste merkingen for tekstiler av naturfiber på markedet i dag.


I dag finner du mange produkter på hjemmesiden vår som er GOTS-sertifisert. Siden 2020 er også Cellbes som selskap GOTS-sertifisert.



Global Recycled Standard (GRS):

GRS stiller krav om tredjepartssertifisering for å spore og verifisere innholdet av gjenvunnet materiale i et sluttprodukt. De primære målene omfatter å redusere produksjonens skadelige påvirkning på mennesker og miljø, samt sikre at produkter behandles på en mer klimavennlig måte og oppmuntre til høyere andel av gjenvunnet innhold i produkter  Standarden følger sporbarhet, miljøprinsipper, sosiale krav, kjemikalieinnhold og merking. Dette inkluderer hele produksjonskjeden gjennom råvareproduksjon, spinning, veving og strikking, farging og trykking og sying i mer enn 50 land. I 2022 begynte Cellbes å arbeide med GRS, og ble også i samme år GRS-sertifisert som selskap.





Recycled Claim Standard (RCS):

RCS stiller krav til tredjepartssertifisering av gjenvunnet materiale og sporbarhet. Noen av hovedmålene med RCS er å øke bruken av resirkulerte materialer i tekstilindustrien, samt å kunne verifisere innholdet. I tillegg til å gi varemerker og forbrukere en måte å ta informerte kjøpsbeslutninger på. I 2022 begynte Cellbes å arbeide med RCS, og ble også i samme år RCS-sertifisert som selskap.





Organic Content Standard (OCS):

OCS stiller krav til tredjepartssertifisering for å spore økologiske fibre fra gård til sluttprodukt, og sikrer at det økologiske innholdets identitet opprettholdes fra gården til sluttproduktet. Det gir bedrifter en måte å verifisere det økologisk dyrkede innholdet i produktene de kjøper, samt å kommunisere sine krav til organisk dyrket innhold til bransjen. OCS viser at materialet kun er fra sertifiserte økologiske gårder. I 2022 begynte Cellbes å arbeide med OCS, og ble også i samme år OCS-sertifisert som selskap.

Mer bærekraftige materialer

Her kan du lese om de materialene som Cellbes har klassifisert som Mer bærekraftig. For at et produkt skal bli merket med Bedre miljøvalg på hjemmesiden vår, må et produkt bestå av minst 50 % av disse materialene.


Økologisk bomull

Bomullsdyrking utgjør bare ca. 2,5 % av jordens totale jordbruksareal. Til tross for dette, står den tradisjonelle bomullsdyrkingen for hele 25 % av alle utslipp av bekjempingsmiddel mot insekter. Ved dyrking av økologisk bomull er det ikke tillatt med kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel eller genmanipulerte (GMO) råvarer.

Økologisk bomull er bedre for miljøet enn konvensjonelt dyrket bomull, men fortsatt ikke uproblematisk ettersom all bomullsproduksjon er ekstremt vannkrevende. Bomull er imidlertid en slitesterk og slitesterk fiber med en rekke bruksområder. Tar du vare på bomullsplaggene dine på en god måte, kan de vare i generasjoner. For tips om hvordan du forlenger levetiden til tekstilene dine, les her


Lin

Lin er et slitesterkt materiale med et karakteristisk preg som gjør at det oppfattes som både naturlig og luksuriøst. Lin passer både til klær og hjemmetekstiler, og hos Cellbes har vi valgt å la linen inngå i vårt "Bedre miljøvalg"-sortiment. Lin kan dyrkes i kaldere klima, og for å oppnå topp kvalitet på fibrene må været være fuktig og mildt. Jo kaldere vær, desto mindre risiko for skadedyr og dermed et mindre behov for insektmiddel (innenfor konvensjonell dyrking brukes imidlertid ugressmiddel). Lin trenger knapt vanning, og klarer seg godt på jord som ikke kan brukes til matproduksjon. I noen tilfeller kan den også bidra til å rense forurenset jord for blant annet tungmetaller. Vi synes dette gjør lin til et miljøsmart materiale.

Økologisk lin kommer fra planter som dyrkes uten kjemiske plantevernmidler, kunstgjødsel og genmodifiserte planter. Det gjør at økologisk lin er sunnere for både bøndene og miljøet.


TENCEL™ Lyocell: er cellulosefibre laget av samme råmateriale som viskose. Produksjonsprosessen for lyocell er imidlertid mye mindre forurensende enn for viskose, ettersom de brukte løsemiddelene gjenbrukes. Lyocellprosessen er i hovedsak en lukket prosess, der mer enn 99 % av løsemiddelet og vannet gjenbrukes.

Lyocell med merket TENCEL™ fra Lenzing AG er dessuten laget av tremasse fra ansvarlig skogbruk, noe som er ekstra bra.


LENZING™ ECOVERO™ viskose: er fibre fra LENZING AG. I likhet med produksjonen av TENCEL™ Lyocell kommer treråvaren fra ansvarlig dyrket skog. Hele prosessen frem til den ferdige fiberen er sertifisert i henhold til EU Ecolabel, og fiberen er sporbar, noe som muliggjør en transparent produksjonskjede. Under produksjonen reduseres vann- og miljøpåvirkningen med opptil 50 % sammenlignet med vanlig viskose.


Resirkulert og etisk produsert dun

Dessverre er det fare for at ting ikke alltid er som det skal i dunindustrien. Derfor krever vi at alle produkter som er av animalsk opprinnelse behandles med varsomhet. Det er aldri mulig å være for nøyaktig, og det finnes gode valg å ta. Dunprodukter som er sertifisert i henhold til Responsible Down Standard (RDS) kan spores helt ned til gården der fuglene har vokst opp, og har som mål å overvåke dyrenes trivsel nøye. Dunet granskes ved hvert trinn av uavhengig tredjepartsinspektør som sikrer at dunet kommer fra oppdrettere


Resirkulert polyester

Resirkulerte polyesterfibre som brukes i tekstilproduksjon fremstilles først og fremst av resirkulerte PET-flasker, men også produksjonsrester fra produksjonsprosessen kan forekomme. Ved å bruke materialer som allerede er i omløp kan bruken av råmaterialer reduseres, noe som i sin tur fører til redusert bruk av energi, kjemikalier og klimagassutslipp.


Resirkulert polyamid

Polyamid er en annen vanlig, oljebasert kunstfiber som først og fremst brukes i undertøy, sportsplagg, badetøy og strømpebukser. Resirkulert polyamid kan produseres av gamle fiskegarn eller rester fra tekstilproduksjonen, og bidrar til sparing av råvarer, mindre avfall og mindr

Trygg levering
Sikker betaling
30 dager returrett

Kjøp mote og klær fra små til store størrelser online på Cellbes.

Sikker shopping

Om Cellbes

Personlig service

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev for siste produktslipp, tilbud og nyheter fra oss.

Følg oss

  • Vi leverer kun til norsk adresse, vi kan ikke levere til Svalbard.
  • Fraktgebyr fra 60 kr. Fri frakt ved kjøp fra 800 kr.
  • 30 dagers angrerett.